www.viladospat.com BG EN
 
 

Вила Класик Доспат - история

"Родопчаните градят къщи все едно 1000 години живеят, и се веселят като че ли утре ще умрат."

В Родопите, къщите са големи, душите широки, а хората спокойни.

И тази къща като всички други Доспатски къщи има своя история и следва собствено развитие. От обикновена доспатска къща на нормално родопско семейство, тя се превръща в една уютна и често посещавана къща за гости – Вила Класик Доспат.

Строежът на Вила Класик Доспат започнал още през 1971 година със закупуването на парцел за строеж на къща. Самият парцел се намира в новият квартал на Доспат на силно камениста и леко хълмиста местност в непосредствена близост до гората. Поради характера и спецификата на закупения терен, на стопаните отнело години за облагородяването му и създаване на място за строеж на къща. За основи се използвали огромните каменни блокове извадени от самото място.
Вила Класик Доспат е строена като традиционна триетажна доспатска къща с използваните по това време строителни материали. Първият етаж е изграден изцяло от камък, като широчината на стените на места достига 1 метър.
Къщата е била построена и външно завършена през 1991 година. През следващата година е бил готов за обитаване и вторият етаж.
Вилата е ремонтирана изцяло през 2006 г., като е направено локално отопление на твърдо гориво и соларни панели.
Вила Класик Доспат посреща гости от 2005 г., разполага с двойни и тройни стаи и апартаменти.
На първия етаж на вилата има кухня за гости и механа. От механата се излиза към просторен двор, оформен на кътове с различни насаждения. На двора за удобството на нейните гости има и летен навес, барбекю и импровизиран детски кът. Нагоре по външни стълби се стига до магазин Класик. Магазинът е смесен, за хранителни стоки, стоки за бита, плодове и зеленчуци. В него може да откриете всичко необходимо за вашата почивка в Доспат.

Покрай Вила Класик Доспат има удобни места за паркиране и поляни с прекрасни гледки.