Изберете страница

Гайдата е древен музикален инструмент характерен за Родопите. Изобретение на родопските овчари, направено за да минават по леко и бързо дните им, скитащи се със стадата, по чукарите и билата на Родопите,  та чак до Драма.  С музиката времето винаги минава по бързо и някак си се одухотворява. Самата гайда, като се надуе оживява, става като жива, другар в добро и зло. Изразява чувствата на гайдаря, лекува, завладява.

Силата на родопската гайда се усеща от всеки заслушал се в нейния звук. Действа пречистващо, настръхващо и вдъхновяващо.  В близкото минало народната памет помни историята на Михаил Киряков – командир на отделение от 21 средногорски полк през първата световна война, осъден от полевия военен съд за „За подстрекателство към не подчинение и организиране на бунтове –  на смърт чрез разстрел“ с още няколко души от неговото отделение. Последното желание на ветерана участвал и в двете балкански войни, било да му донесат гайдата и да посвири с нея за последно. Надул Киряков, гайдата, засвирил, любимата си песен – Мила ми е, мамо, драчка ми е. Сивковскана, мамо, чоста гора. Полкът настръхнал, войниците заплакали, всички вкупом, завикали милост за войника. Така с тази  родопска каба гайда Михаил Киряков, спасил себе си и още 4-ма другари от разстрел. Днес гайдата му е изложена в  музея в град Девин, заедно с ордените за храброст, които получил след това.

Текст народна песен:

Мила ми е, мамо, драчка ми е, Сивковската, мамо, чоста гора, Сивковскана, мамо, чоста гора, Дет се рано, мамо, разлистува. Дет се рано, мамо, разлистува, Рано, рано, мамо, по Гергьовден, (2) И по-рано, мамо, по Благовец. Мили ми са, мамо, драчки ми са Сивковските, мамо, малки моми, Дет се рано, мамо, рано стават, И се рано, мамо, пременуват.Още на: https://textove.com/nadezhda-hvoyneva-mila-mi-e-mamo-drachka-mi-e-tekst

Разстояние Девин – Доспат – 39 км.

Други забележителности в района на Западни Родопи

Pin It on Pinterest