Язовири в Родопите - част 2

Като любители на пътешествията и екскурзиите в България, представяме интересни за туризъм и разходка места в Родопите – магичната планина на Орфей. Места, които си струва да посетите за да ги видите и почуствате.  Надяваме се панорамните снимки направени от  Владимир Колячев  от високо, да ви вдъхновят за такова пътешествие към красивата българска природа. В тази част на статията представяме, красиви язовири, привличащи туристи  в Източни Родопи – Кърджали, Студен кладенец, Мъглене .

Язовир Кърджали
Снимка на язовир Кърджали сниман с мотоделтапланер

Язовир Кърджали –  е красив, голям, язовир в Източни Родопи. Надморската му височина от 331 м. предполага възможност за риболов на различни видове риби, като скобар, морунаж, бабушка, кефал, каракуда, костур, уклей, шаран и сом.   Язовирът е построен през 1959 година, като начало на водно електрическа каскада по течението на река Арда –  Долна Арда, включваща три язовира Студен Кладенец, Кърджали, Ивайловград. Около язовира има интересни места за посещение, отдих и почивка. В близост се намира и древен тракийски град светилище – Перперикон

 

 

 

Язовир Студен Кладенец
Интересен за туризъм язовир в Източни Родопи

Язовир Студен Кладенец  – е разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали, на границата между общините Кърджали и Крумовград.  В пълноводието си достига водна площ от 27,8 km² . Този родопски язовир е интересна дестинация за туризъм и разходка  сред природата и любимо място за много риболовци. Строежът му е започнал в далечанта 1955 г. и е един от старите язовири в България. Това предполага, наличие на много риба и трофейни екземпляри сомове. В него се ловят и шаран, костур и уклей и други.

 

 

 

 

 

Язовир Мъглене
Язовирът с интересно име Мъглене

Язовир Мъглене  –  е малък язовир в Източни Родопи с обем до 8 млн. куб.  намира се до с. Мъглене, община Кирково,  на 70 км. от Кърджали и на 240 км. от Доспат.  Язовир Мъглене е с полегати и лесно достъпни брегове и е  добро място за уединен риболов.  В близост няма изградени туристически бази и обекти. Любимо място  за любителите на дивото къмпингуване и излети на палатка сред природата.

 

 

 

Интересни за туризъм и разходка язовири в Западни родопи – Родопски красавци част 1

 

Виж още...

Събиране с приятели в Родопите
Детски лагер в Родопите
Рицари на две колела, обикалят Европа
Преход град Доспат, връх Кел тепе, връх Почилена бърчина
Хлябът на Доспат