Родопските красавци - язовирите в Родопите

Родопските красавци – за почивка и туризъм

България е благословена страна, по отношение на планини, реки, гори и езера. На територията на България се намира най-големият планински масив на Балканския полуостров – Рила, Пирин и Родопите.

Три величествени планини свързани една с друга с красиви долини и равнини. Благодарение на този релеф, географско положение и водни богатства, на територията на страната са построени стотици язовири, изкуствено създадени езера, с идея за оползотворяване и съхранение на водните ресурси, за питейна вода, поливане, производство на електроенергия, рибарство и рибовъдство. В  близкото минало, някои от язовирите са имали и военностратегическо значение в зависимост от близостта до външа граница на тогавашния Източен блок и  СИВ

Родопските красавци – така наричаме едни от най- красивите Язовири в Родопите, сгушени в една от най-красивите планини на Европа  – Родопа планина.  Планината условно се дели на Източни и Западни Родопи:

По-големите и впечатляващи, язовири, които ще срещнете по време на вашето екскурзионно  пътуване за почивка, отдих или разходка в западната част на Родопите  са :

Язовир Доспат – любимо място за почивка и риболов на хиляди туристи. Тук се намира, най голямото водно стопанство за отглеждане на дъгова и сьомгова пъстърва. Град Доспат е най-високо разположения град в България.

Язовир Широка поляна  – предпочитано място за  свободно къмпингуване и туризъм. През лятото, бреговете на язовира се изпълват с палатките и караваните на любителите на приридата и риболова. В местността идват и много сибирачи на гъби и  горски плодове от цялата страна.

язовир Широка поляна
Широка поляна

Язовир Голям Беглик( бивш Васил Коларов) –  красив родопски язовир с красиви заливи,  все по известен, сред младите артистични и творчески  среди  с едноименния фест за свободни творци, организиран всяка година  през м. Август

Голям беглик

Язовир Въча – известен със своите стръмни брегове,  шараново стопанство и плаващи къщички.

снимка Язовир Въча
Язовир Въча – Родопите, България

Язовир Цанков Камък – най-ново построеният язовир в България. Звено от каскадата – Доспат – Цанков камък – Въча – Кричим.  Водите на язовира достигат до град Девин.

язовир Цанков Камък, Девин, Родопи
снимка язовир Цанков камък, Девин, Родопи, България автор: Владимир Колячев

Кой от язовирите най-много ви харесва?

Всички използвани снимки в текста са от  Владимир Колячев – направени  са на голяма височина с мотоделтапланер.

Красиви язовири в Източни Родопи – Родопски красавци Част 2 

Виж още...

Събиране с приятели в Родопите
Детски лагер в Родопите
Рицари на две колела, обикалят Европа
Преход град Доспат, връх Кел тепе, връх Почилена бърчина
Хлябът на Доспат