Преход град Доспат, връх Кел тепе, връх Почилена бърчина

На най-дългият ден през годината в Родопите

На най-дългия ден през годината, когато е лятното слънцестоене и стихиите са във взаимна хармония, направихме хубав излет сред природата и преход с добри приятели и гости на Вила Класик Доспат.  Преходът ни започна от Парка на чешмите, който е в подножието на връх Кел тепе и се намира непосредствено срещу къщата за гости.

Открихме красивите гледки на Доспат

От парка се качихме на поляната с уникална панорамна гледка към град Доспат и язовир Доспат, като на юг се виждат и последните български ридове на Родопите и извисяващата се зад тях Фалакро с връх Свети Илия или Боздаг, както са я наричали на времето.

Панорамна гледка Доспат от вр. Кел Тепе

Преход с мисъл за природата и почвата

Не пропуснахме да си направим снимка на  поляната, с мисъл  и за почвата, на която дължим голяма част от тази красота. Индийският мистик и йогин Садхгуру, основател на движението SaveSoil ни напомня, че според изследванията на експерти и учени от ООН с темповете на обезлесяване,обработка,  ерозия  и изсичане на горите, почвата ще се изразходи за около 60 години, което може да се приеме, че остават само 60 години живот на много микроорганизми, бактерии, животни и дори на най-висшето звено в тази верига човекът.  Save Soil призовава за действия и политики за съхраняване, възстановяване и запазване на почвата и за нашите неродени още деца.

Пътя до връх Почилена барчина от Доспат

От връх Кел тепе, се спуснахме към Корията(местност над Доспат) и от там по пътя слязохме на Мейзинова чешма, намираща се малко извън града на главния път Доспат – Батак непосредствено до язовир Доспат. Попълнихме провизиите от заведението на Пъци( каравана, която е на самия бряг, срещу чешмата) и хванахме пътя- изкачването за  вр. Почилена бърчина един от високите върхове в района.

С песента на птиците и подаръците от природата, диви ягоди и манатарки, стръмнината се усещаше по-лека, но все пак,  спирахме за кратка почивка.

Почивка преход в Родопите
Манатарки по по пътя за Почилена бърчина
Манатарка повдига клон на дърво Доспат

 

На самия връх си направихме хубави снимки и видео с прекрасен изглед към тази част на Родопите и язовир Доспат.

Снимка от връх Почилена бърчина към язовир Доспат

 

                Video връх Почилена бърчина

 

 

 

 

Така в интересни разговори и среща с пориродата направихме 20 км. преход, намерихме около 3 кг. манатарки, от които приготвихме вкусна вечеря.

Виж още...

Събиране с приятели в Родопите
Детски лагер в Родопите
Рицари на две колела, обикалят Европа
Преход град Доспат, връх Кел тепе, връх Почилена бърчина
Хлябът на Доспат