Изберете страница

Сезонът на манатарките

Били ли сте някога за гъби в гората, в Родопската гора?

Още като дете започнах да ходя, в гората, с баба ми, за да берем гъби, когато им настъпи времето. Летните си ваканции прекарвах в търсене и бране на манатарки. Нещо, което по късно си давам сметка, колко, интересно и приятно е било. Тогава повече, оценявах това, като си изкарвах сам джобните  или пък събирах за видео –  тези машини бяха кът по това време. Баба ми и дядо ми, през лятото, се изнасяха да живеят на Валтата – горска местност на 15 км. от Доспат, която оживяваше от хора, заети в големите ферми на Аграрно промишления комплекс, събирачи на смола и билки. На Валтата, баба ми и дядо ми, като работещи на смола, имаха ведомствена къщурка, състояща се от една голяма стая, където редовни гости, бяхме с братовчедите ми J. Едни забавни, отминали,  летни дни в красивата доспатска гора.

Родопска манатарка

Манатарка намерена в гората, близо до язовир Доспат

Всяка сутрин баба ни вдигаше в 6 часа за закуска, за да тръгнем, възможно най-рано, по горските пътеки, защото при гъбите е важно да минеш първи по пътеката в гората и да си намериш късмета. А късметът, той те чака там, само трябва да станеш част от гората, да я усетиш, да почувстваш аромата и,  красотата на тревите, билките, да чуеш песента на птиците и тогава пътят сам те извежда до поредното съкровище –  красива, здрава, млада,  манатарка  – класифицирана от изкупвачите, като първо качество.

Когато късметът те намери

Гъбите, които беряхме в Доспатската гора – бяха манатарки. Тогава на пунктовете изкупуваха само – манатарки. Баба ни, като горско чедо, знаеше местата, на които, те растат и никога не се връщахме с празни торби. Вероятни сме минавали по 20 км. на ден за да наберем, прилично количество гъби и да напълним раниците си. Интересна гледка сме били, възрастна жена повела – три деца през Родопската лес, с торби, често, доста пълни с гъби.

Манатарки в Доспат

За гъби в горите на Доспат

От идващите на почивка туристи на язовир Доспат, научихме, че има и други гъби, които са вкусни и ценни за храна и могат да бъдат намерени в нашата гора, като пачи крак, смръчкула, челадинка и масловка.

Задушени манатарки

Задушени манатарки – Вила Класик Доспат

От гъбите, които, тогава беряхме единствено си приготвяхме сърнелките, сега с удоволствие  приготвям задушени  манатарки и споделям рецептата с гостите на Вила Класик Доспат.

 

Pin It on Pinterest